onsdag 21. november 2012

Sterk roman om diktaturet i Argentina


Perla – Carolina de Roberts


Frå forlaget:
En ung argentinsk kvinne gjør en sjokkerende oppdagelse om sin familiebakgrunn ved hjelp av en ubedt gjest. Under Argentinas "skitne krig", som varte fra 1976 til 1983, "forsvant" 30 000 borgere, inkludert rundt 500 gravide kvinner hvis nyfødte barn ble gitt til militære familier. Perla Correa er vokst opp med en iskald mor og en stiv marineoffiser av en far som hun forguder, men hvis yrke bringer skam over familien i tiden etter diktaturet. Da hun får uventet besøk av en fremmed mann, får hun gradvis en forståelse av sin egen rolle i den skitne krigens tragedie.


Carolina de Robertis debuterte med boka Det usynlige fjellet i 2009. Ei bok som låg på bestselgarlistene i fleire land og fekk veldig gode kritikkar. I år kom altså oppfølgjaren, Perla. Dersom ein kan litt om latinamerikansk historie frå før kan ein ane at dette kan bli ei litt vond bok å lese, fordi det hovudpersonen opplever i boka er det mange i Argentina som har opplevd.

Reint litterært er boka veldig godt skriven, men det er først og fremst historia som gjer at eg anbefalar boka. Sjølv om ein anar litt av det som har skjedd i fortida til både Perla og den framande mannen som dukker opp, så er det mange ting som er uavklarte og som ein ønskjer å finne ut meir om. Vi kjem heile tida tilbake til Perla sin oppvekst med ein far som støtta diktaturet og vener som jobba for demokratiet. Møtet med den framande mannen gjer at alt kjem til overflata att. Den framande har også si eiga historie som etterkvart blir avslørt. Personleg synest eg hans bakgrunnshistorie er den mest interessante delen av boka.

Dette er ei bok som både gjer at ein får lyst til å vite meir om argentinsk historie samtidig som ein blir spent på Carolina de Robertis sitt nye bokprosjekt. Det er definitivt verdt å vente på!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar