Sakprosa

Penger

Forfattar: Erling Røed Larsen

Frå Forlaget:
I "Penger" ønsker professor Erling Røed Larsen både å underholde og undervise. Det er en populærvitenskapelig bok om alt som har med penger å gjøre. Den krever ingen forkunnskaper. Han svarer på spørsmål som: 
  • Kan Norges Bank bare trykke penger? 
  • Er det oljepengene som gjør at norske priser er så høye? 
  • Hvordan forvalter du dine sparepenger? 
  • Var det penger som skapte finanskrisen - og hvor ble de av? 
  • Hvor lenge har mennesket brukt penger? 
  • Hvordan fungerte pengesystemet da myntene var laget av gull? 
  • Hvordan utvikler valutakurser seg? 
  • Hvorfor koster en Big Mac så mye i noen land og så lite i andre land? 
  • Hvorfor er det arbeidstimene - og ikke oljepengene - som er Norges lommebok?


Erling Røed Larsen er forfattaren som skriv økonomibøker for deg og meg.  Han er professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, og har mellom anna ein fast spalte i Aftenposten. Han har tidlegare skrive tre bøker som vart veldig populære:  «Alt du vil vite om samfunnsøkonomi – men aldri har våget å spørre om»(2009), «Økonomi på trikken»(2012) og «Finanskrise! Lånefest, boligboble – og dagen derpå» (2009).

Til liks med  Christian Anton Smedshaug si bok «GJELD - hvordan Vesten lurte seg selv» som vi har omtalt tidlegare her på bloggen, er også  «Penger» ei bok som tek føre seg økonomi på ein enkel og lettfatleg måte. Også denne boka går inn for å både underhalde og undervise lesaren. 

Pengar er ikkje berre myntane som tyngjer i bukselomma eller blinkar på nettbanken. Det er også politikk og økonomi på nasjonalt og internasjonalt nivå. Dette er vanskelige saker - men mykje lettare å forstå etter å ha lest «Penger» !



GJELD - hvordan Vesten lurte seg selv 
Forfattar: Christian Anton Smedshaug

Frå forlaget:

Den økonomiske krisen Vesten er inne i er langt alvorligere enn finanskrisen i 2008, hevder Chr. Anton Smedshaug. Da var det private husholdningers gjeld som var årsaken til krisen, nå er gjeldskrisen nådd et statlig nivå, og pengene som kunne vært nødvendige er langt på vei brukt.

På en lettfattelig måte og med dramatikk som i en thriller fortelles historien om hvordan de vestlige stater havnet i det verste økonomiske uføret siden 1930-årene. I Østen derimot industrialiserte Kina og overtok den produksjon som Vesten avviklet. Hvordan kunne dette skje? Denne boka forklarer hvordan.


Ei god bok for dei som vil lære meir om gjeldskrisa vi er inne i, og på kva måtar den kan ramme oss.  Sjølv om emnet i seg sjølv er makroøkonomi som kan vere særs så avansert og innfløkt, er denne boka skriven på ein enkel og lett måte som gjer boka lettlest og spanande. Så absolutt ikkje ei bok kun for diplomøkonomar!

Finn boka i websøk

 

Da terroren rammet Norge

Forfattar: Kjetil Stormark


Frå forlaget:
22. juli var et mareritt vi aldri kunne forestilt oss. I ettertid har vi behov for å forstå, og for å vite hvordan man handlet i de dramatiske timene. Ingen steder har dette blitt gjort så oversiktlig og gjennomarbeidet som i Kjetil Stormarks bok. Kjetil Stormark har siden begynnelsen av august jobbet døgnet rundt og snakket med over 100 kilder for å skape en oversikt over det som skjedde de forferdelige timene 22. juli. 


For dei som orkar å lese ei bok om 22. juli så vil eg anbefale denne. Den erfarne journalisten Kjetil Stormark har gjort eit stort og viktig arbeid med denne boka. Det er ei veldig velskriven boka, men den er først og fremst særdeles grundig. Forfattaren har gjort over 120 intervju, i tillegg til dei mange skriftlege kjeldene. Dette syner godt att i boka. Rett nok har forfattaren fått litt hjelp med kjeldearbeidet, men det er likevel eit imponerande stykke arbeid av Kjetil Stormark.

Boka gjev ei veldig god oversikt over det som hendte, på ein måte som aviser og andre media ikkje klarer. Ved å gå kronologisk fram og konsekvent veksle mellom ulike situasjonar som hendte den dagen får lesaren betre sjå samanhengane. Til sist må det seiast at dette er ei veldig sterk bok å lese, og sjølv om språket er nøkternt er hendingane såpass vonde å lese om at det til tider kan vere tøft å bla over til neste side.

Finn boka i websøk