onsdag 29. august 2012

Historisk roman om ein sterk kvinnelagnad


Glass og aske

Forfattar: Ann Syrehn Tomasevic

Frå forlaget
Et uforglemmelig portrett av en uvanlig kvinne som overlever tre ekteskap, to verdenskriger, den russiske revolusjonen og det store børskrakket, og som ser fremveksten av et nytt Europa.


Hovudpersonen i boka, Lili, veks opp i det omstridde området Alsace-Lorraine (eller Elsass-Lothringen på tysk). Eit område som har vore tysk og fransk om kvarandre opp gjennom historia, og som har vore årsak til mange konfliktar mellom dei to landa. Oppveksten og bakgrunnen til Lili pregar ho gjennom livet og det er spennande å følgje hennar liv gjennom dei dramatiske hendingane i Europa og Amerika på 1900-talet.

Parallelt med Lili si historie følgjer vi den svenske journalisten Amanda i hennar jakt på kva Lili opplevde. Det er likevel Lili si historie som tek opp klart mest plass i boka, og det er bra, for det er hennar historie som verkeleg gjer at ein har vanskeleg for å leggje denne boka frå seg.

For dei som likar at romanar har eit historisk bakteppe er denne boka å anbefale. Boka er godt skriven, og forfattaren fell aldri for freistinga å overdrive hendingane eller livet til Lili. Forteljinga er sterk nok som den står, og det er tydeleg at forfattaren har brukt mykje tid på å få med seg dei små detaljane om dagleglivet i den historiske tida romanen er lagt til. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar